Info Pacienti
Echografia de tiroida
Pregatirea pentru investigatie
Echografia de tiroida nu necesita o pregatire prealabila speciala a pacientului, acesta se poate hidrata, alimenta si administra obisnuit medicatia.
Cum se efectueaza:
Pacientul este asezat pe pat cu fata in sus, o perna se pozitioneaza sub umeri, capul si gatul sunt in hiperextensie(dat pe spate cat permite) masuri necesare pentru a etala tiroida cat mai bine, mai ales la pacientii cu gatul scurt sau obezi. Se aplica gel in regiunea cervicala anterioara si cu ajutorul sondei echografice se identifica tiroida situata central, spre portiunea inferioara a gatului, sub laringe(marul lui Adam). Este o investigatie care nu iradiaza, foloseste ultrasunetele emise din sonda si transformate pe monitor in imagini.
Cum arata tiroida normala, echografic
Are forma de fluture fiind alcatuita din doi lobi, stang si drept, uniti prin intermediul ismului, puntea dintre aripile fluturelui. Echografic structura arata ca un nisip gri, fin, omogen.
La persoanele sanatoase cu gatul lung si subtire, tiroida se etaleaza sub piele, mai jos de laringe si se misca in sus si in jos cand inghit.
Cui se adreseaza:
Toate grupele de varsta beneficiaza de echografia de tiroida, inclusiv copiii si femeile gravide, fiind o investigatie care nu radiaza, este neinvaziva si nedureroasa si se poate repeta de cate ori este necesar.
Cand este indicata echografia de tiroida:
Pacientul se poate prezenta direct la medicul endocrinolog, eventual dupa o vizita prealabila la medicul de familie, atunci cand sesizeaza aparitia brusca sau cresterea progresiva, in jumatatea inferiara a gatului a unui nodul(umflatura) dureroasa sau nu.
Nodulii cu crestere rapida sau gusile difuze sau nodulare vechi care au crescut in timp pot apasa pe calea aerului(trahee), esofag, nervii laringelui si determina lipsa de aer, senzatia de “nod in gad”pe care pacientii o descriu frecvent, dificultati la inghitire, raguseala. Toate aceste manifestari necesita prezentarea de urgenata la medicul endocrinolog pentru a documenta legatura de cauzalitate si a stabili conduita terapeutica.
In plus fata de aceste situatii, medicul endocrinolog poate recomanda echografia tiroidiana in mai multe cazuri:
La pacientii cu analize hormonale modificate pentru a stabili sau completa diagnosticul, mai ales la cei la care palparea ridica suspiciuni.
Monitorizarea nodulilor stabiliti benigni(noncancerosi) pentru a preveni cresterea semnificativa si aparitia simptomelor mentionate mai sus dar si transformarea lor in noduli cancerosi.
Echografia ajuta medicul endocrinolog sa evalueze eficacitatea tratamentului recomandat: scaderea nodulilor, a gusii, normalizarea vascularizatiei si in unele situatii sa initieze, continue sau opreasca medicatia.
Echografia este extrem de utila in depistarea si monitorizarea cancerului de tiroida. Este sensibila, nu necesita completarea cu alte metode imagistice decat la pacientii cu forme agresive care invadeaza organele din jur sau dau metastaze.
Limitele echografiei tiroidiene
Depind foarte mult de experienta si pregatirea medicului, mai mult decat de calitatea echografului. Un medic care a efectuat mii de echografii si care stie sa coreleze modificarile echografice cu diagnosticul pacientului, analizele, si tratamentul urmat va sti sa dea un diagnostic corect chiar daca foloseste un aparat mai vechi sau cu calitati reduse.
Este important ca pacientii sa pastreze echografiile efectuate dea lungul timpului mai ales cand apar noduli si sa se prezinte cu ele la medic in momentul efectuarii echografiei. Acesta va compara si va obtine informatii pretioase despre natura nodulilor.
Concluzie:
Echografia de tiroida, analiza usor de realizat, accesibila, efectuata de un medic specializat poate preveni instalarea cancerului avansat si agresiv, ajuta in formularea celor mai complete si corecte diagnostice si prin aceasta la alegerea tratamentului personalizat, potrivit pacientului respectiv.